Kittenbeleid

Omdat cattery Sayen kleinschalig van aard is, worden er slechts enkele nestjes per jaar gefokt. Ik probeer deze dan ook nog zo dicht mogelijk bij elkaar te plannen, voor zover de natuur dat toelaat. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan, dan heb ik nog een moederpoes die eventueel wat kan opvangen. 

De poezen worden voordat ze worden ingezet in de fokkerij, DNA en echo getest op erfelijke ziekten. Daarnaast worden ze ook vlak voor de dekking getest op FIV (kattenaids) en FelV (kattenleukemie). Alleen als deze testen negatief zijn, worden ze gedekt. De testen zijn bij een bezoek uiteraard in te zien, ook van de kater die is gebruikt. De poezen zijn ook minstens 1,5 jaar oud voordat ze gedekt worden, en liever trek ik dat nog op naar de leeftijd van 2 jaar. Ze zijn dan al een stuk volwassener, zowel mentaal als fysiek. Ik denk dat ze een zwangerschap dan beter aankunnen.

De kittens groeien op in huiselijke kring, wanneer ze groot genoeg zijn staat het hele huis en een afgezette tuin tot hun beschikking. Afhankelijk van de keuze van de moederpoes worden de kittens beneden in de huiskamer of boven in de slaapkamer geboren. De eerste 4 weken verblijven ze in de grote bevalkist, waarna de ruimte langzaamaan wordt vergroot. Zodra ze een week of 7 oud zijn, gaat ook de kittenren open en mogen ze de rest van het huis verkennen. Na de eerste enting kunnen ze onder begeleiding ook de achtertuin verkennen.

De kittens krijgen hun eerste enting pas als ze 10-11 weken oud zijn. Dat is later dan wordt geadviseerd, maar ik heb gemerkt dat de kittens veel minder tot geen last hebben van deze enting als ze wat ouder zijn. Drie weken later krijgen zij de tweede enting, en worden dan ook gechipt. Alles wordt keurig in een Europees paspoort vermeld, en de chip wordt direct bij de NDG (Nederlandse Databank voor gezelschapsdieren) aangemeld. Als het kitten niet reageert op de tweede enting, dan mag hij/zij naar een nieuw huis.

Wanneer het kitten naar het buitenland gaat, is het verplicht een rabiës enting te zetten. Dit kan pas als het kitten minstens 12 weken oud is, en daarna geldt nog een wachttijd van 3 weken voordat het kitten mag reizen. De extra kosten voor deze enting worden doorberekend aan de koper.

De cattery is aangesloten bij de NLKV, via deze vereniging worden de stambomen verkregen. Kittens krijgen altijd een stamboom mee, het kopen van een kitten zonder stamboom is niet mogelijk. Ook wordt er een verkoopcontract ondertekend, waarin rechten, plichten en garanties zijn beschreven. 

Soms is een kitten in mijn ogen niet geschikt voor de fokkerij, of zijn er beperkingen opgelegd door de fokker van de dekkater. Er zal dan op de stamboom "niet geschikt voor de fok" worden vermeld. Dit betekent dat er niet gefokt mag worden met de poes of kater. Wanneer dit niet is vermeld dan is de keuze aan de koper. 

Ik hanteer voor zowel fokdieren als gezelschapsdieren een vaste prijs, namelijk €750,-. Dit bedrag kan wijzigen als het kitten iets bijzonders heeft, zoals een bijzondere lijn of kenmerk, maar ook bij een ongewenste eigenschap zoals een knikstaart. Daardoor kan een kitten meer of minder gewild zijn, waarop de prijs zal worden aangepast. ik heb zelf de eerste keus in het nest, mocht ik besluiten iets te willen houden.